Een goed begin van de dag
Advertentie

Gezond ontbijt recepten

Gezond ontbijt recepten

Het is wel duidelijk geworden uit het onderzoeken dat een gezond ontbijt heel belangrijk is voor je lichaam. Hieruit is juist gebleken dat mensen die ontbijten juist meer last hebben van overgewicht…moeten we nu onze ontbijt beter overslaan? Nee zeker niet. Een ontbijt is zeer gezond en helpt jou bij het gewichtsverlies. Een gezond ontbijt doet je goed als je er rustig voor gaat zitten en vooral ervan genieten.
Op deze manier wordt dat je ontbijt als het ware met open armen ontvangen door je spijsvertering. Hierdoor verhoogt de stofwisseling in jouw lichaam. Als je bijvoorbeeld met haast een boterham op eet dan zullen je maag en darmen dit wel verteren, maar niet van harte en daardoor minder volledig. Op deze manier gaan de belangrijke voedingsstoffen verloren en de stofwisseling komt hierdoor minder goed op gang. De gevolgen hiervan zijn dat jouw lichaams vetverbranding geremd wordt en wat kan leiden naar overgewicht. Jouw lichaam draait ’s nachts voor grotendeels op de energie uit vetten en dat blijft allemaal door gaan tot de volgende maaltijd die uit koolhydraten bestaat. Het komt vaak voor dat je in de ochtend geen honger hebt, hieruit kun je concluderen dat jouw vetverbranding nog in volle gang is. Als je toch gaat eten, dan wordt die verbranding verminderd. Als je kiest voor een groene smoothie in de ochtend dan hoef je hiervoor niet zoveel trek te hebben. Je beschouwt het meestal als een drankje, terwijl hierin veel gezonde voedingsstoffen in zit.

Stoplicht

Paprika’s zijn er in vele kleuren en maten. De bekenste soorten zijn voor ons toch wel de stoplicht paprika’s of terwel de rode, gele en groene bij elkaar in een zakje. Een groene paprika is nog onrijp maar wel goed eetbaar, alleen wat bitterder van smaak. De andere kleuren paprika’s zijn zoeter en bevatten ook veel meer vitamine C. wist je dat een rode paprika wel 3 keer meer vitamine C bevat dan een sinaasappel? Paprika’s kun je , nadat je ze goed hebt gewassen, prima rauw eten in een salade of een sandwich, of als knapperig tussendoortje op school. Maar ze zijn ook heerlijk als je ze vult en in de oven bakt.

 

In een mooie paddenstoel…

Paddenstoelen zijn niet alleen bijzonder lekker, ze zitten ook boordevol gezonde voedingsstoffen. Ze bevatten oesterzwammen veel kalium en fosfor en zitten cantharellen boordevol vitamine B3 en zink. Al die voedingstoffen zijn onder andere nodig voor het goed laten verlopen van allerlei prossen in het lichaam. En wist u dat de portobello, een uit de kluiten gewassen kastanjechampignon, wel de helft van uw dagelijkse portie groenten is?

 

Vitaminesalade van gele paprika

Bijgerecht voor 4 personen

2 gele paprika’s
2 handsinaasappels
2 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
1 theelepel mosterd
1 eetlepel honing
Sap van ½ citroen naar smaak
Zout en versgemalen peper
50 g blanke rozijnen

 

Bereidwijze:

Schil de paprika’s met een dunschiller en snijd ze in dunne reepjes. Doe de reepjes in een schaal. Snijd de schil rondom van de sinaasappel en snijd de partjes los. Vang het sap tijdens het snijden op om straks bij de dressing te voegen. Klop de olie met de mosterd, honing, citroen en sinaasappelsap tot een zoetzure dressing en breng op smaak met zout en peper. Vermeng de paprika, sinaasappelparten en rozijnen met elkaar in een schaal en schep de dressing erdoor.

Bereidstijd ca. 15 minuten.

Voedingswaarde per persoon eiwit 2 gram, vet 8 gram, koolhydraten 22 gram, Kj 675